2012. március 7., szerda

Couch Surfing I


Ezt az oldalt is be szeretném mutatni, bár erről szerintem már többen is hallottatok. Csak nagyvonalakban írom le mi is ez, mert a videóból is megtudhatjátok. Utána inkább személyes tapasztalatokat osztok meg veletek.

Az alap ötlet az, hogy utazásod során meghúzod magad valaki kanapéján, ezzel spórolva a szállás költségein.
Az, hogy kinél hol/min alszol az változó. Attól függ, ki mit tud biztosítani. Ez lehet a földön egy matrac, a nappaliban egy kanapé, esetleg egy egész szoba, sőt vendég ház is.

Az ingyen szálláson kívül még rengeteg plusszt is nyújt az oldal. Sok új emberrel ismerkedhetsz meg, Barátokra lehet szert tenni. Meglátod, hogy is élnek ők. Bevonhatnak a kultúrájukba. Kulináris csere is lehet, ha főztök egymásnak.

Az oldalon minden korosztály képviselteti magát, de tény, hogy a legtöbb tag az fiatal. De nagyon sok a  családos és nyugdíjas is.

Kérdés lehet mennyire biztonságos egy idegent beengedni a házatokba. Nos, több módszer is van leellenőrizni az embert. Az oldalra regisztrálni ingyenes. De van egy olyen lehetőség, hogy verified (igazolt) tag legyél. Ehhez bankkártyáról be kell fizetned kb. 3000 Ft-ot. Ennek lényege, hogy a bankkártyádod minden adatod meg van, így lecsekkolják, hogy létező, megbízható személy vagy. A tagok többsége szeintem ezt nem csinálja meg, mert enélkül is ugyan úgy lehet használni az oldalt. A legtöbb embert pedig legkevésbé sem érdekel, hogy te verified member vagy e vagy sem.
Ami érdekesebb azok a referenciák. Lehet hagyni minden embernek ilyet az oldalán. Ebben le lehet írni a véleményed az emberről, hogy miket csináltatok, mennyi időt töltöttél vele, hol találkoztatok, stb.  Szóval mindent ami az adott emberrel kapcsolatos.  Ilyet általában mindenki ír a másiknak, ha találkoztak személyesen. (nekünk 11 van)


Az oldalon belül több csoport is van, érdeklődés szerint lehet hozzájuk csatlakozni. Van biciklisek, családosok, családok kamaszokkal, egyedül utazók, tanárok, kajakosak, homeexchange (házcserélők)...stb klubbja. Lehet csatlakozni a különböző országok, városok csoportjához is, ha ott élsz vagy oda tervezel utazást. Ezekben a csoportokban lehet postolni (kiírni) kérdést és a többiek segítenek. Illetve itt lehet keresni utazó partnert vagy eseméynt szervezni, amire másokat is meghívsz.


Rengeteg tagja van. Szerintem akárhova is akarsz utazni, találsz valakit aki befogad. Ez nem olyan, mint a homeexchange. Itt nagyobb eséllyel szállásolnak el.

Akinek nincs lehetősége, arra, hogy akár csak egy kanapét is biztosítson a másiknak, az sem kizáró ok, hogy regisztrálj. Attól még segthetsz másoknak, körbemutathatod őket a városodban, elmehettek különböző rendezvényekre. Téged ugyan úgy befogadhatnak, attól független, hogy te nem tudsz felmutatni szállás lehetőséget. Ez egy olyan oldal, ami nem a cseréről szól. Te adsz valamit, és azt valószínűleg mástól kapod vissza. Itt nem az van, hogy én megszálltam nálad, akkor te is megfogsz nálam.




Erről az oldalról van szó: http://www.couchsurfing.org/

Egyéb írások a témával kapcsolatban:
Couch Surfing II - Eddigi tapasztalataink.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése