2012. március 21., szerda

Couch Surfing vs Homeexchange

Mi a Couch Surfing-gel kezdtünk, még 2009-ben. Akkor még nem tudtunk a homeexchange-ről.

Nem lehet kijelenteni, hogy ez az oldal egyértelműen jobb, mint a másik. Hisz ez attól függ ki milyen természetű, mi a célja és milyen lehetőségei vannak.

A Couch Surfing oldalán van több olyan csoport is, melyben csak olyan tagok vannak akik csinálnak homeexchange-t (házcserét) is. Tehát végül is, elviekben ott ugyan azt megkapod, mint a homeexchangen. (a CS ingyenes, a homeexchange 20.000 Ft egy évre)
De valóságban CS-n nincs annyi ember aki benne van a házcserében. Ha találsz is valakit aki cserél veled, nincs akkora szabadságod választani az uticélt és a ház felszerelését, minőségét.

Alpvetően szerintem mind a kettő jó használni. Mi is így tettünk az amerikai utunkon. Ott 5 cserét csináltunk (1 vagy 2 hétre) és 5 helyen szálltunk meg couchsurfinggel. (1 vagy 2 napra)

Időtartam:
A homeexchange-nél a két fél megbeszéli egymással mennyi időre akar cserélni. Általában 2 hétre szoktak a nyáron. Persze ez függ a távolságtól is és, hogy kinek mennyi szabadsága van. A nyugdíjasok van, hogy több hónapra cserélnek. A tehetősebbek akár egy hétvégére is cserélnek. Nem sajnálják a repjegyre.

A Couchsurfing-nél, mivel valakivel együtt élsz, ezért általában csak 2-3 napra szokás megszállni. Ennyi ideig még nem mennek egymás agyára. Amúgy mindenki jelzi a profilján, hogy max hány napra fogad be embereket.

Alvás:
Homeexchange: Tied az egész ház. Hálószobában alszol, rendes ágyon.

Couch Surfing: Attól függ ki mit tud felajánlani. Erről mindenki ír a profilján. Általában kapsz egy szobát, ahol van egy ágy vagy matrac a földön. Sokszor a nappaliban lévő kanapé jut neked, vagy ha sokan vagytok, akkor oda tesznek le szivacsot.

Létszám:
Homeexchange: Ezt is előre meg kell beszélni. Mi 4-en vagy 5-en utazunk mindig. 5 főt kb mindenki beenged a házába. Ha nincs is annyi ágy, akkor matracon, vagy pótágyon. A nagyobb házakba akár 10 főt is beengednek. Minket Svájcban is beengedtek volna 10 főt, csak végül lemondták az ismerősök.

Couch Surfing: Általában 2-3 főt szokás elszállásolni. Ennyit még kényelmesen el tudnak látni. Van néhány laza fiatal, akik 10 főt is beengednek az 1 szobás lakásukba és egymás hegyén-hátán aludnak.
Néha sátrat szoktak felállítani a kertben.

Privacy:
A homeexchange esetében tied egy egész ház. Nem zavar senki. Saját fürdőd van, hálószobát és minden egyéb más. Főzhetsz magadnak a konyhában.
A Couch Surfing-nél a befogadó családdal élsz együtt. Jó esetben van egy külön szobád, ahova ha akarsz visszavonulhatsz. De sok esetben csak a nappali kanapéját kapod meg. Ez esetben folyton nyitott térben vagy, ahol bárkivel összefuthatsz. A konyha szintén mindenkijé. Illik vinned valamit neked is, és nem megenni az ő kajájukat.


Kultúra és az ország megismerése:
Homeexchange: Itt a levelek alapján lehet megismerni a másik országát. Ők is írnak mondjuk az országukról, rendezvényekről, életükről és te is. Általában valami kaját illik hagyni nekik, ami az adott országra jellemző. Mi Tokaji bort, szalámit és túró rudit szoktunk.
Ha valami helyi rendezvény van, akkor arról szintén szólnak. Pl nekünk a minden hétvégén megrendezésre kerülő amerikai autós fesztiválról Los Angelesben. Vagy a San Diego-ban lévő évenkénti homokvárépítő versenyről.
Mikor a házukban vagy szintén sok minden utal arra, hogy hogyan is élik a mindennapjaikat. Van, hogy a szomszéd adja át a kulcsot, vagy valami rokon. Általában barátságosak, és ha te nyitott vagy a dologra, akkor szívesen találkoznak veled máskor is.

Couch Surfing: Az oldalnak ez az egyik fő célja. Amíg együtt élsz a családdal, addig látod, hogyan is élnek. Bepillantást nyersz a mindennapi életükbe. Mindenképpen érdekes, hisz látod, hogy más emberek hogyan élik mindennapjaikat. Érdekes élmény. Sokszor körbemutatnak a városban vagy főznek neked valamit. Ha  van valami helyi rendezvény akkor oda gyakran elkisírnek téged. Bevonnak a helyi szokásokba, mesélnek a kultúrájukról.

Barátság kötés:
Homeexchage: Itt is alakulhatnak ki barátságok. Már hallottam ilyen esetről. Mi nem annyira vagyunk erre nyitottak. Illetve inkább azt mondom, hogy nincs rá időnk. Minket is megkeresett a svájci család facebook-on. Velük néha váltunk 1-1 levelet.

Couch Surfing: Itt nagyon sok barátság szokott kötődni. Sokak tartják egymással a kapcsolatot az első találkozás után is.


Biztonság:
Homeexchange: Még nem hallottam semmi panaszt. Regisztrációkor kötelező befizetni egy kisebb összeget bankszámláról, így minden adatot leellenőriznek.

Couch Surfing: Alapvetően itt sem szoktak gondok lenni. A regisztráció ingyenes, így bárki tag lehet. De vannak referenciák, amit egymásnak hagynak az emberek. Abból sok minden leszűrhető. Már hallottam, olyat, hogy elvittek valamit, de ez nagyon ritka eset, és a levelekből ki lehet szűrni, akinek ez a szándéka. Én nem félnék attól, hogy nem biztonságos az oldal. nekünk még semmi probléma nem volt soha.

Egyéb írások a témával kapcsolatban:
Couch Surfing II - Eddigi tapasztalataink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése