2012. február 8., szerda

Homeexchange I


Most bemutatom azt az oldalt aminek köszönhetően 2 hónapot az USA-ban tölthettünk. Ez nem más mint: http://www.homeexchange.com/  Ennek segítségével ingyen szállásunk volt. Mert bizony minden nyaralás során ez a legdrágább tétel, főleg ha egy nagyobb családról van szó. (Meg persze a repülőjegy. Ha valaki tud egy jó módszert azon, hogy lehetne spórolni szóljon. :) )

A 2 hónapos utunk során csupán egy éjszakáért fizettünk (a Grand Canyonnál). Az összes többi helyen ingyen szálltunk meg.
A homeexchange (házcsere) lényege, hogy a világ különböző pontjain élő egymás számára idegen emberek elcserélik az otthonaikat a nyaralásuk idejére.
Minden megbeszélés kérdése tulajdonképpen. Lehet cserélni csak egy hétvégére, egy hétre, de akár egy évre is. (már olyat is hallottam, főleg nyugdíjasok tehetik ezt meg)
Az átlag azonban 2 hétre szokott cserélni, de tényleg minden megegyezés kérdése.

Persze az első gondolat mindenki fejében, hogy biztonságos-e ez? Itt el kell mondanom, hogy az oldal nem ingyenes. Regisztrációkor bankkártyáról be kell fizetni kb 100 $-nyi összeget. Ezért a pénzért egy 1 éves tagságot vásárolsz. Ez alatt az 1 év alatt korlátlan számú cserét csinálhatsz és annyi levelet küldesz ki amennyit csak akarsz. Van egy garancia szabályzatuk, miszerint, ha az első évben nem találsz magadnak csere partnert, akkor a második éved ingyenes. Erre azonban nem sok esély van, mert aki akar, az biztosan talál magának csere partnert.
Ez a bankkártyáról fizetés, azért is szükséges és mindenki érdeke, mert így leellenőrzik az adatokat. Ezáltal mindenki csak létező nevet, címet tud megadni. Szóval ez egy biztonsági intézkedés is.
És persze az oldalt is fenn kell tartani valamiből. Tényleg nagyon egyszerűen kezelhető, jó oldal. Már lefordították magyarra is. Bár sokra nem mész vele, mert a tagok között általában angolul megy a levelezés. (Bár megjegyzem sok külföldi magyar is fenn van az oldalon. Erre is van egy keresési feltétel. És sokan beszélik a németet, franciát..., szóval az angol nyelv hiányos ismerete nélkül is használható az oldal)
Minden évben vannak versenyek a tagoknak, amin részt lehet venni és díjat nyerni. Legutóbb egy fotó pályázat volt. A nyertes egy egy hetes nyaralást nyert Los Angeles-be.

Szóval akkor a kijelentés, hogy ingyen szálltunk meg még sem volt igaz. Mert kb 20.000 Ft volt az éves díj. De 4-ünknek ez egy éjszaka ára egy gagyi motelben. :)

Ez az oldal nem annyira a szegényeknek van. Persze az elég egyértelmű, hogy a szegények, nem engedhetik meg maguknak, hogy pl Amerikából Európába utazzanak. Nagyon sok ház a luxus kategóriába tartozik. Akinek villája van, az általában nem is cserél olyannal, akinek csak egy átlagos háza van. De sosem lesz 2 csere egyenlő. Valaki háza mindig jobb a másikénél, a cserélő felek száma is különböző legtöbbször, és néha az idő amit egymás házában töltenek is más. Ebbe bele kell nyugodni.
Az oldalon rengeteg embernek a második háza, nyaralója van fenn. Ez azért jó, mert így könnyebben lehet bánni az időpontokkal. Nekünk is van egy második házunk, de az nagyon kicsi, és kétlem, hogy bárki is cserélne azért velünk. Így az eredeti házunkat bejelöltük, hogy a második házunk. Tehát tudunk nem egyidejű cserét is csinálni. Ebben az esetben az én családom alszik a kis házban és a csere partnerek az eredetiben.


Több oldal is foglalkozik homeexchange-el.
Mi ezt használjuk. http://www.homeexchange.com/
Szerintem ez a legjobb. Ennek van a legtöbb tagja és jó keresési módszerei vannak.
Íme néhány másik:
http://www.1sthomeexchange.com/
http://www.homeforexchange.com/index2.php
http://www.exchangezones.com/

Következő bejegyzések a témával kapcsolatban:
Homeexchange II - A házcserélés egyéb előnyei az ingyen szálláson kívül
Homeexchange III - Tapasztalat, hogy hogyan és kikkel cseréltünk Amerikában. Képek a házakról
Homeexchange IV - Régebbi házcserés tapasztalataink. (Párizs, Szlovákia, Svájc)
Homeexchange V - A házcserélés hátrányai
Couchsurfing vs Homeexchange
Nyugodtan lehet kommentelni és kérdéseket feltenni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése